Linecké trochu inak

Bežne nemám v ponuke vianočné pečivo, ale dnes vám prezradím tri variácie na linecké koláčiky.

Je to klasika, ktorú vždy máme na vianočnom stole. Samotná príprava nie je ťažká, ingrediencie zvyčajne máme bežne doma. Viac času zaberá vykrajovanie a plnenie džemom. Pozbierala som vám zopár dobrých rád, ktorých sa musíte držať.

Maslo – v mnohých starších receptoch nájdete margarín, ale to nevonia a nechutí tak dobre ako maslo. Áno viem, maslo je drahé, ale použite prosím maslo, bude to oveľa chutnejšie.

Múka – môžete použiť klasickú bielu hladkú múku, hladkú špaldovú múku. Dokonca aj ryžovú, keď potrebujete verziu bez múky.

Chladenie a odpočinok – tieto kroky nemôžete vynechať. Vždy pracujte so studeným maslom a pracujte s tým rýchlo. Vypracované cesto, zabaľte do fólie a nechajte aspoň na jednu hodinu zrelaxovať v chladničke. Pokojne tomu doprajte oddych aj cez noc.

Postup prípravy je vždy rovnaký – najprv spojíme sypké ingrediencie s maslom, do konzistencie mokrého piesku, až potom pridáme vajíčka. Cesto vyvaľkáme na 3mm, vykrojíme na rôzne tvary a pečieme pri 170 stupňoch 8-10 minút. Pozor, veľmi ľahko ich viete vysušiť. Iba spodok a okraje môžu mať jemnú zlatú farbu, nie hnedú.

Keď vychladnú, zlepíme ich tuhším džemom a necháme odležať jeden deň, aby zmäkli. Do cesta môžete použiť aj mleté orechy (v tomto prípade množstvo orechov treba odrátať z váhy múky), kakao alebo matchu, pomarančovú kôru, kardamón. Takto získate nové zaujímavé kombinácie. Ja som použila marhuľový džem s brandy z rady Tesco finest, ríbezľový lekvár od babky, malinový džem Bonne maman k matcha stromčekom. Džem som dávkovala z cukrárskeho vrecka. Koláčiky môžete posypať práškovým cukrom, alebo dozdobiť roztopenou čokoládou. V plechovej dóze vydržia viac týždňov, teda pokiaľ ich nezjete za pár dní.

Klasická verzia s pomerom 3:2:1

300g hladkej múky
200g masla
100g práškového cukru
1 celé vajíčko
1 ČL kypriaceho prášku
soľ, vanilka, škorica

Bezlepková verzia z ryžovej múky

250 g hladkej ryžovej múky
125 g masla
60 g práškového cukru
1 ČL sóda bikarbóny
vanilka, soľ, citrónová kôra

Matcha stromčeky 

220g hladkej múky
150g masla
100 g práškového cukru
1,5 PL matchy
3 žĺtka
soľ

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *