Blíži sa sviatočné pečenie

Už sa to blíži, obdobie sviatkov. Nechcem nikoho stresovať, radšej vám prezradím recept na medovníčky s ktorými v pohode prežijete predsviatočné obdobie. Skôr by som povedala, že zimné obdobie, lebo medovník alebo perník padne vhod aj vo februári, nie?

Priznám sa, nikdy som nemala rada medovníčky. Skôr perníky plnené lekvárom a hojne poliate čokoládou. Ale tie sme doma nikdy nerobili. Ale späť k tým medovníkom, vždy boli suché. Smutno ležali v dóze vo vlastnej suchosti aj začiatkom januára. Je to celkom smutný pohľad.

Dúfam, že tento článok sa nedostane k mojej mame. Totiž, roky vypekala medovníčky podľa toho istého receptu a nejako sme nerozmýšľali nad zmenou. Len sme v tichosti počkali na fázu vysušenia a namáčali medovníčky do kávy. Prípadne niektoré vyzdobené exempláre máme odložené dodnes. Zdobenie bielkovou polevou je super sviatočná aktivita. Pozvite rodinu, deti, kamošov 🙂 mimochodom medovník/perník, dokonale poslúží aj ako jedlý darček. Niečo, čo ste si vyrobili vlastnými rukami vždy o niečo viac poteší. Stačí keď perníčky zabalíte do peknej dózy. Napríklad na Bonami nájdete široký výber.

Tento recept je veľmi jednoduchý. Zvládne to aj začiatočník, ale aj skúsený bojovník. Používajte kvalitné suroviny, neoplatí sa šetriť. Med zoberte od včelára, ja som si spravila zásoby od pána Viliama Jónu – predáva v Starej tržnici. Perníkové korenie si viete pripraviť aj doma, ak nechcete použiť hotové zmesi.

3 x žĺtok
1 x  celé vajíčko
120g práškový cukor
3ČL perníkové korenie (škorica, klinček, muškátový oriešok, zázvor, pomarančová kôra)
4PL kyslá smotana
250g med
80 g maslo
600g múka hladká
2ČL sóda bikarbóna
2PL kakaový prášok

Med a maslo zohrejeme na miernom ohni, nevaríme, len aby sa pekne spojili. Vajíčka, smotanu, cukor a korenie vymiešame do homogénnej hmoty. Múku, kakao a sódu dáme do veľkej misky a  dobre premiešame. K sypkej zmesi nalejeme tekuté ingrediencie. Cesto bude lepkavé, ale to nevadí. Potrebuje odpočinok v chladničke cez noc. Na druhý deň môžete vykrajovať, alebo spraviť plnené perníčky. Pečieme pri 180 stupňoch 8-10 minút.

Budem rada ak sa podelíte o vaše skúsenosti s receptom a pošlite mi fotky na mail alebo na FB stránku.

Dopečenia 🙂

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *